2016. október 23., vasárnap

Új Larry Bird helyett befektető

Október 23. napjának legnagyobb nevű szülötte NBA-berkekben Keith Van Horn, akire elsősorban az ezredforduló New Jersey Nets-ének nagy fehér reménységeként emlékezhet a nyájas olvasó.

A 41. születésnapját ma ünneplő Van Hornt a Philadelphia draftolta 1997-ben közvetlenül Tim Duncan mögött 1/2-esként, de még a draft napján elcserélte őt a New Jersey-vel az 1/7-esként kiválaszott Tim Thomasra. Az ifjú bedobó újoncként közel 20 pontot átlagolt, rögvest vezéregyéniségévé vált a Sam Cassellt, Kerry Kittlest és Jayson Williamst felvonultató Netsnek, akik négy év után először jutottak be a rájátszásba, keleti 8.-ként (ott persze a Chicago Bulls rögvest kisöpörte őket). Fehér bőrszíne és magasságához mérten igen sokoldalú játéka miatt Van Hornt rögvest kikiáltották egyfajta következő Larry Birdnek, Brian Williams, a Detroit akkori centere pedig a liga "nagy fehér reménységeként" aposztrofálta őt. A következő, csonka '99-es idényben Van Horn már 21.8 pontot szórt mérkőzésenként, de a Nets nem tudta megismételni az előző évadban mutatott produkcióját, lemaradt a playoffról. Cassell helyére Stephon Marbury érkezett New Jersey-be, de Van Horn és Marbury párosa nem igazán volt működőképes a pályán, a Nets csak 2002-ben került vissza a rájátszásba, miután Marbury helyére Jason Kidd érkezett a csapathoz. Ott aztán egészen a nagydöntőig meneteltek, melyet a Lakers-szel szemben elveszítettek. Van Horn a csapat legjobb lepattanózója és második legjobb pontszerzője volt, ez volt ugyanakkor a hattyúdala a Hudson-folyó túlpartján, a Nets 2002 nyarán elcserélte.

Van Horn az őt öt évvel korábban draftoló Philadelphiához került, karrierje hátralevő részét vándormadárként töltötte. Egy évet játszott a Sixersnél, majd fél szezont a New York Knicksnél, másfél évet a Milwaukee-nál szerepelt, mielőtt 2005-ben a Dallas Maverickshez került. A 2006-ban nagydöntőt játszó és azt a Miami ellen elveszítő Mavs hatodik embereként Van Horn fontos szerepet játszott a csapat menetelésében. 2006 nyarán aztán némiképp meglepő módon bejelentette, hogy egy évet kihagy, mivel több időt szeretne feleségével és négy gyermekével tölteni.

Soha többé nem tért vissza a ligába. Vagy hát legalábbis fizikailag nem, papíron igen, ugyanis mivel hivatalosan nem vonult vissza, és így NBA-jogai a Dallasnál maradtak, a Mavs 2008 februárjában 3 éves szerződést kötött Van Hornnal, csakis azért, hogy az NBA vonatkozó szabályainak megfelelő legyen a fizetések egyensúlya abban a 2008. február 19-i cserében, amelyben a Dallas megszerezte Jason Kiddet a New Jersey-től. Van Horn tehát visszatért a Netshez, legalábbis elviekben, hiszen esze ágában sem volt újra játszani a ligában, a Nets 2008 októberében ki is tette a keretéből. Ezután Van Horn hivatalosan is visszavonult. játék nélkül 4,3 millió dollárt zsebre téve ezzel a kis trükközéssel. Biztosak lehetünk ugyanakkor abban, hogy ezt a pénzt jól használta fel, jelenleg sikeres üzletember Colorado államban, ingatlanbefektetésekkel foglalkozik, különleges nevelési igényű gyerekeknek működtet iskolát, és szoftverfejlesztő cége is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése