2016. október 22., szombat

Az első hazánkfia az NBA-ben

Ki más is ünnepelhetné pont ma, e blog indulásának napján a születésnapját, mint kis hazánk egyetlen valaha volt NBA-játékosa? Dávid Kornél ma 45 éves.

Kornél NBA-pályafutása, mint az köztudott, a lockout miatt csonkára sikeredett, 50 mérkőzéses alapszakaszból álló 1999-es szezonban kezdődött. A Chicago Bulls játékosaként az alapszakasz mind az 50 meccsén pályára lépett, átlag 6.2 pontot és 3.5 lepattanót szerzett, mezőnyből 45, büntetőből 81 százalékkal célzott. 1999. március 23-án a Toronto, április 10-én a Miami ellen dupla-duplát ért el, április 14-én a Clevelandnek, majd április 23-án a Bostonnak is 20 pontot dobott. Ez az április olyan jól sikerült a mi Kornélunk számára, hogy egyenesen a hónap legjobb Bulls-játékosának is megválasztották.

A következő, 1999/2000-es évad már nem hozott ilyen mértékű sikereket. A Bulls az 1999-es drafton pont Kornél posztjára választotta 1/1-esként az épp a napokban visszavonult Elton Brandet, és több magasemberrel is megerősítette keretét, így Kornél játékideje jelentősen visszaesett, és a Bulls 2000. január 3-án búcsút is intett neki, kitéve őt keretéből. A Cleveland Cavaliers karolta fel emberünket és adott neki kettő 10 napos szerződést, Kornél összesen 6 meccsen szerepelt a Cavs színeiben a szezon hátralevő részében. 

2000 nyarán aztán a szabadügynök Dávidot szerződtette a Toronto Raptors, az épp felfutóban levő ifjú szupersztár, Vince Carter izgalmas csapata. 17 alapszakasz-meccset játszott a kanadaiaknál, legjobb teljesítménye a 2001. január 9-én a Houstonnak dobott 10 pont volt. Február 22-én aztán ismét csapatott váltott, egy 5 játékost érintő csereügylet keretében a Detroit Pistonshoz került, ahol további 10 meccsen pályára lépve fejezte be NBA-karrierjét, mint az utóbb kiderült. 

A 2001-es előszezonban Kornél kapott még egy nem garantált szerződést a Washington Wizardstól, de az alapszakasz-keretbe már nem tudta beverekedni magát. 2003 nyarán pedig a Bostonnál szerepelt a nyári ligában, de az őszi edzőtáborba már nem hívta meg a Celtics. Szégyenkeznie persze így sincs miért, hiszen 109 meccsen szerepelhetett a világ legerősebb bajnokságában, és 36 percre vetített karrier-átlagai, meccsenkénti 12.5 pont és 7 lepattanó, minimum megsüvegelendőek.

Kornélon kívül ma ünnepli születésnapját Jeff McInnis (42), aki 1996 és 2008 között hét csapatban is megfordult, leginkább tán a Los Angeles Clippersből és LeBron James igen korai Clevelandjeiből emlékezhetünk rá, vagy esetleg még azért, mert azon ritka játékosok egyike volt, akinek volt mersze magára haragítania Charles Oakley-t. A liga legkeményebb keményfiúi között is kiemelkedően kemény Oakley-nak a 2000/2001-es idény során (Dávid Kornél csapattársa volt ekkor a Raptorsnál!) tudomására jutott ugyanis, hogy McInnis kikezdett a barátnőjével, majd McInnis telefonon még be is szólt neki, mireföl Oakley egy Clippers elleni meccs bemelegítése közben bemosott egy óriásit McInnisnek (más források szerint fejbedobta egy kosárlabdával).

Szintén ma ünnepel a 2002 és 2015 között hét csapatban is megforduló dobóhátvéd, a pályafutása legjobb éveit 2006 és 2008 között a Hornetsben produkáló Jannero Pargo (37), és a Los Angeles Lakers játékosaként egy rövid snitt erejéig a Space Jam-ben is felbukkanó, a nem túl vonzó arcberendezése és megjelenése miatt egy nem túl hízelgő becenévvel is ellátott egykori erőcsatár, Anthony "Pig" Miller (45).

Az október 22-én született NBA-játékosok két legnagyobbika viszont sajno már nincs  az élők sorában. 2012-ben pár nappal 87. születésnapja előtt halt meg Slater Martin, az 50-es években a Minneapolis Lakers-szel és a St. Louis Hawks-szal összesen 5 bajnoki címet nyerő irányító, kora legjobb védőinek egyike. És ma lenne (még mindig csak) 52 éves a legendás Drazen Petrovic, minden idők egyik legjobb európai kosárlabdázója, akinek karrierje az NBA-ben is épp meredeken felfelé ívelt a New Jersey Nets játékosaként, amikor 1993. június 7-én egy németországi autópályán halálos balesetet szenvedett. Mindössze 28 éves volt. Mind Martin, mind Petrovic a Hall of Fame tagjai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése