2017. január 11., szerda

A Chocolate Thunder élete és munkássága

Ma lenne 60 éves Darryl Dawkins, aki a '70-es években az NBA első számú showmanje és leglátványosabb zsákolója volt. Bár nem futott be Hall of Fame-kaliberű karriert, a többek között a "Chocolate Thunder" becenévre hallgató játékos a liga kultikus egyéniségévé vált.

Dawkins szegény sorból származott, édesanyja és nagymamája nevelték fel. Már középiskolás korában kitűnt páratlan rugóival és kosárlabda-tehetségével, olyannyira, hogy az egyetemet kihagyva jelentkezett az 1975-ös NBA-draftra, ahol az első kör ötödik helyén a Philadelphia 76ers választotta ki, ezzel ő lett a liga történetében az első olyan középiskolás játékos, akit az első körben draftoltak.

Első két idényében Dawkins kevés lehetőséget kapott olyan magasemberek mögött játszva, mint George McGinnis és Caldwell Jones, de így is már 1977-ben NBA-döntőben szerepelhetett a Sixersszel a Portland TrailBlazers ellen. Bár a philadelphiaiak 2-0-ra vezettek a sorozatban, végül 4-2-re kikaptak, Dawkins legemlékezetesebb momentuma pedig az volt, amikor a második mérkőzésen összekapott a portlandi Bobby Gross-szal, majd verekedésbe keveredett a Gross védelmére kelő Maurice Lucasszal, és ennek hevében saját csapattársát, Doug Collinst ütötte véletlenül ki.

Pedig Dawkins nem volt egy balhés figura, egy szerethető, csapattársai és a szurkolók körében is népszerű karakter volt, aki hamarosan ligaszerte híressé vált elképesztő atletikusságával és zsákolásaival. Korát megelőzően látványos játékot játszott, és abban is újítónak bizonyult, ahogy a "brand"-jét építette. Saját magának adott újabb és újabb beceneveket, úgy mint a Sir Slam, Dr. Dunkenstein, és a legismertebb, a Chocolate Thunder, azaz "Csokoládé Mennydörgés", bár Dawkins elmondása szerint ezt épp nem ő találta ki, hanem a zenészlegenda, Stevie Wonder aggatta rá egy meccs után, ahol szokásához híven óriásiakat zsákolt - tette mindezt annak ellenére Stevie Wonder, hogy látni ugye nem láthatta Dawkins húzásait. Gyakran hangoztatta továbbá azt is a jó Darryl, hogy ő igazából egy "Lovetron" bolygóról származó űrlény, ahol Juicy Lucy nevű barátnőjével él, és saját magán kívül egyes zsákolásait is különböző nevekkel illette: Go-Rilla, Yo-Mama, Rim Wrecker vagy In-Your-Face Disgrace, és ezek még a rövidebbek.

1979-ben pár héten belül két mérkőzésen és leszakította egy-egy zsákolásával a palánkot, egy Kansas City Kings égy San Antonio Spurs elleni meccsen. A Kings elleni palánkrombolás alkalmával a Dawkins ellen védekező Bill Robinzine olyan látványosan menekült a lezúduló törmelék elől, hogy ezt a zsákolását Dawkins egyszerűen csak "The Chocolate-Thunder-Flying, Robinzine-Crying, Teeth-Shaking, Glass-Breaking, Rump-Roasting, Bun-Toasting, Wham-Bam, Glass-Breaker-I-Am-Jam" névvel illette (a fordítás megkísérlésétől eltekintünk). A liga keményvonalas akkori komisszárja, Larry O'Brien a legenda szerint az irodájába kérette a jelenség láttán Dawkinst és a Sixers GM-jét, Pat Williamst, és közölte velük, hogy minden egyes ezt követő palánk-pusztítás ötezer dollárjukba fog kerülni, mire Williams rávágta, hogy ebben az esetben az összetört palánk darabjait pénzért árulják majd a szurkolóknak, mint ajándéktárgyat. A dühödt O'Brien végül inkább elrendelte, hogy a liga minden stadionjában modernebb, törésálló palánkokat szereljenek fel.

Dawkins 1982-ig boldogította Philadelphiát, 1978-tól már jóval több játékidő jutott neki, ő pedig rendszerint átlag 14 pont, 8 lepattanó, 2 blokk körüli teljesítménnyel segítette a Julius Erving vezette Phillyt további két nagydöntős szerepléshez, 1980-ban és 1982-ben, de ezt a két döntőt is elbukta a Sixers, mindkétszer a Los Angeles Lakers ellen. Az elveszített 1982-es finálé után az egyébként is egész szezonban sérüléssel bajlódó, és Kareem Abdul-Jabbar ellen védekezésben nem túl effektív Dawkinstól megvált a Philadelphia. Emberünk a New Jersey Netshez került, ahol 1983/84-ben karrierje legmagasabb pontátlagát produkálta (16.8), a rájátszásban pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Nets nagy meglepetést keltve kiüsse az első körben Dawkins volt csapatát, az akkor épp bajnoki címvédő Philadelphiát. Karrierje érdemi része azonban ezzel véget is ért, 1984 után már rengeteget volt sérült, 1986 és 1989 között három idény alatt összesen 26 meccsen lépett pályára a Nets, a Utah Jazz és a Detroit Pistons színeiben. Utolsó NBA-mérkőzését 1989 februárjában játszotta.

Miután NBA-karrierje befejeződött, Dawkins 1994-ig Olaszországban pattogtatott tovább, majd 1994-ben a Denvernél, 1995-ben a Bostonnál próbálkozott szerződéshez jutni a nyári ligában, de nem járt sikerrel, így jobb híján a Harlem Globetrotters-szel turnézott egy darabig. Alsóbb szintű ligákban edzősködött, még 1999/2000-ben, 43 évesen is játékos-edző volt egy Winnipeg Cyclone nevű csapatnál a nem túl hosszú életű International Basketball Association elnevezésű bajnokságban.

Dawkins soha nem volt NBA-bajnok vagy All-Star, nem kapott helyet All-NBA csapatban, és nem részesült semmilyen egyéni díjban sem. Kritikusai fel is rótták neki, hogy tehetsége alapján talán többre is vihette volna, ha jobban fókuszál játéka fejlesztésére és kevésbé a zsákolásai elnevezgetésére, ő azonban többször is lenyilatkozta visszavonulása után, hogy semmit nem bán, és Darryl Dawkinsnak lenni jó dolog. Imidzse felépítésének módszertanát később olyan játékosok kopírozták, mint a saját magának szintén számtalan becenevet adó Shaquille O'Neal, a vele a Superman-titulusért nagy ideológiai harcot vívó Dwight Howard, vagy a magának többféle identitást kreáló Gilbert Arenas (alias Agent Zero vagy Hibachi). 

Darryl Dawkins 2015 augusztusában, 58 évesen egy szívroham következtében hunyt el váratlanul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése