2020. december 26., szombat

In Memoriam K.C. Jones

88 éves korában, karácsony első napján meghalt K.C. Jones, a Boston Celtics legendája, aki játékosként és edzőként tizenkét NBA-bajnoki címnek volt a részese.

Tom Heinsohn novemberi halála után ismét gyászol a Boston Celtics és az NBA-szerető közösség, elhunyt ugyanis K.C. Jones, aki játékosként 1959 és 1966 között zsinórban nyolc bajnoki címet szerzett a Celtics hátvédjeként, majd később segéd- és vezetőedzőként is csúcsra tudott érni a Keltákkal.

Az 1932-es születésű K.C. - akinek ez nem valamiféle rövidítés vagy monogram, hanem ténylegesen az anyakönyvezett keresztneve volt - a San Franciscó-i egyetemen már együtt játszott későbbi bostoni csapattársával, a centerlegenda Bill Russell-lel (kétszer, 1955-ben és 1956-ban is NCAA-bajnokok lettek), majd 1956-os draftolását követően a melbourne-i olimpián is együtt szereztek aranyérmet az amerikai válogatottal. Jones végül aztán csak két évvel később, 1958-ban mutatkozhatott be a Celticsben, ugyanis addig sorkatonai szolgálatát töltötte.

Az elsősorban védekezés terén jeleskedő K.C. karrierje első éveiben a legendás Bob Cousy cseréje volt Bostonban, majd 1963-ban megörökölte tőle a kezdő pozíciót. Sohasem játszott túlontúl látványosan és kiemelkedő statisztikákat sem produkált, sohasem volt All-Star vagy bármilyen egyéni elismerése, ennek ellenére kora egyik legjobb védőjeként kiváló hátvédpárost alkotott a vele ellentétben inkább támadó szellemiségű névrokonával, Sam Jones-szal, és karrierje első nyolc idényében kivétel nélkül megnyerte a bajnokságot a bostoni csapattal.

K.C. Jones (25) kosárra tör

K.C. 1967-ben vonult vissza a játéktól, miután a Celtics bajnoki sorozatát megszakította a Wilt Chamberlain vezette Philadelphia. A hatvanas évek végén kezdett el edzősködni, és ilyen minőségében első bajnokságát érdekes módon épp a Celtics ősi riválisa, a Los Angeles Lakers stábtagjaként nyerte 1972-ben (a vezetőedző nem más volt, mint K.C. egykori bostoni csapattársa, Bill Sharman). Első vezetőedzői megbízását a Capital (később Washington) Bulletsnél kapta, akiket 1975-ben a nagydöntőig vezetett, majd visszatért a Celtics kötelékeibe, és az ekkor már Larry Bird köré épülő csapattal 1981-ben segédedzőként, majd 1984-ben és 1986-ban vezetőedzőként is bajnok tudott lenni. 

Jones 1988-ban távozott a Celtics éléről, utolsó vezetőedzői munkája a Seattle SuperSonicsnál volt 1990 és 1992 között. 1996/97-ben egy utolsó, bostoni segédedzőként eltöltött szezon után vonult vissza az edzősködéstől. 1989-ben iktatták be a Hall of Fame tagjai közé, 25-ös mezszámát visszavonultatta a bostoni franchise.

K.C. Jones 88 évet élt. Emlékét megőrizzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése