2018. január 31., szerda

In Memoriam Rasual Butler

Autóbalesetben életét vesztette Rasual Butler, aki 2002 és 2016 között nyolc különböző csapat színeiben összesen tizenhárom idényt húzott le az NBA-ben. 38 évet élt.

A philadelphiai születésű Butler a helyi Roman Catholic középiskola játékosaként, majd a szintén helyi La Salle egyetemen szerzett magának hírnevet, ennek köszönhetően a 2002-es draft második körében, 53. kiválasztottként a Miami Heat foglalta le játékjogát. A 2002/03-as idényben a Heatnél két Butler nevű újonc is játszott, Rasual, és a későbbi All-Star Caron Butler. Bár Rasual volt kettejük közül a kevésbé tehetséges, kemény munkájával és pontos távoli dobásaival helyt vívott ki magának Pat Riley csapatában, második szezonjában karriercsúcsot jelentő 46%-kal dobta a triplákat, és hasznos kiegészítő embere volt a fiatal Dwayne Wade és a Rasual legjobb barátjává váló Lamar Odom vezetésével playoffba jutó Miaminak.

Rasual tagja volt a Heat 2005-ben főcsoportdöntőt játszó, már Shaquille O'Neallel megerősített alakulatának is, majd aztán minden idők legtöbb játékost érintő cseréjében (13 személy mozgott a Miami, a New Orleans, a Memphis, a Utah és a Boston között) New Orleansba került 2005 nyarán. Az akkor még Hornets néven futó (és meccsei egy részét a Katrina hurrikán pusztítása miatt Oklahoma Cityben játszó) csapatnál Butler négy évet töltött, 20-25 perces cserejátékosként átlag 10 pontot dobott meccsenként. Ugyan a 2007/08-as idényben sérülések gyötörték, a következő szezonban sikerült a kezdőcsapatba verekednie magát Chris Paul mellé, 82 alapszakasz-mérkőzésen 11 pontot átlagolt 43%-os mezőnymutatóval.

Butler a New Orleans Hornets játékosaként
Butlert 2009 nyarán a Los Angeles Clippershez cserélte a Hornets, ahol szintén futott még egy remek idényt (itt is kezdőjátékos lehetett a 2009/10-es szezonban, karriercsúcsot jelentő 11.9 pontos meccsenkénti átlagot ért el újfent mind a 82 találkozón pályára lépve), de aztán lejtmenetbe került. A Clippers 2011 februárjában kitette keretéből, a Chicago Bullsnál mindössze hat meccs jutott neki. A 2011/12-es szezont Torontóban töltötte, itteni tartózkodása legemlékezetesebb motívuma az volt, hogy úgy regisztrált egyedüli statisztikai mutatóként egy labdaeladást egy meccsen, hogy hivatalosan pályára sem lépett (a Lakers elleni találkozón egyetlen másodpercet sem játszott, a meccs hajrájában mégis neki kellett elvégeznie egy oldalbedobást egy időkérés után, a bedobásból eladta a labdát, majd az ellenfél egyből időt kért, így Butler fizikailag pályára lépni már nem tudott), ezek után nem volt meglepő, hogy a következő szezont már a D-Ligában töltötte.

De Rasual nem adta fel álmát, hogy folytassa NBA-karrierjét. Kitartó munkájával elérte, hogy a csúfos torontói élmény után még három egymást követő idényben is csapattagságot vívjon ki magának az előidény során, annak ellenére, hogy mindhárom szezonnak nem garantált szerződéssel futott neki - 2013-ban a Pacersnél, 2014-ben a Wizardsnál, és 2015-ben a Spursnél. Washingtonban egészen kiváló idényt futott 35 évesen, 2014/15-ben, 75 meccsen játszott az alapszakaszban, közel 8 pontot átlagolt, remekül triplázott, és négy olyan mérkőzése is volt, amelyen eljutott legalább 20 pontig. Még 2016 őszén is próbálkozott, méghozzá a Minnesotánál, de ezúttal már nem járt sikerrel. Butler így is büszke lehetett arra, amit elért a ligában, hiszen második körös kiválasztottként több mint 800 meccset játszott, és több mint hatezer pontot dobott az NBA-ben tizenhárom szezonja során.

Rasual egy sikeres triplát ünnepel Washingtonban
Ma hajnalban Los Angeles környékén Rasual és felesége, Leah LaBelle falnak ütköztek autójukkal. Mindketten életüket vesztették. Butler 38, felesége 31 éves volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése