2018. január 17., szerda

In Memoriam Jo Jo White

2018. január 16-án, élete 72. évében elhunyt Jo Jo White, a Boston Celtics színeiben kétszeres bajnok, hétszeres All-Star dobóhátvéd, az 1976-os NBA-döntő MVP-je, a Hall of Fame tagja.

Az 1946-os születésű Jo Jo White-ot 1969-ben a visszavonuló Sam Jones pótlására draftolta a Celtics. White olimpiai bajnokként (1968, Mexikóváros) érkezett a Kansas egyetemről Bostonba, és a rá szabott feladatot remekül ellátta, hiszen akárcsak elődje, Jones, megbízható, ponterős dobóhátvéd és kiváló "clutch scorer" lett az NBA-ben.

A Bill Russell-éra diadalmenete után újjáépülő Celtics Jo Jo első éveiben még nem sok sikert ért el, de 1973-ra White, valamint John Havlicek és Dave Cowens All-Star hármasának köszönhetően ismét a bajnokesélyesek sorába emelkedett a Boston. A Kelták 1973-ban franchise rekordot jelentő 68 alapszakasz-győzelmet arattak (de az azévi keleti főcsoportdöntőt elbukták a New York ellen), majd 1974-ben a Kareem Abdul-Jabbar vezette Milwaukee 4-3 arányú legyőzésével öt év kihagyás után ismét bajnokok lettek. 1976-ban egy legendás fináléban a Phoenix Suns ellenében szerzett ismét bajnoki címet a Celtics, a sorozat ötödik meccsét, melyben a Boston három hosszabbítás után tudott nyerni, a mai napig minden idők legjobbjaként emlegetik. Jo Jo 60 percet játszott ezen a találkozón, a döntő során ő volt a Kelták legjobb pontszerzője, és ő kapta a Finals MVP elismerést is.

Jo Jo White (10) kosárra tör a Sixers ellen a hetvenes években
Az óriási munkabírású White a Celtics hetvenes évekbeli menetelése során öt éven át egy meccset sem hagyott ki, zsinórban lejátszott 488 mérkőzése franchise-rekord. 1971 és 1977 között minden idényben All-Starrá választották. Jo Jo végül az 1977/78-as szezonban szenvedett pályafutása hátralevő részét beárnyékoló sérülést, melyből már nem tudott teljes értékűen visszatérni. 1979 januárjában a Celtics a Golden State-hez cserélte, karrierjét 1980 őszén a Kansas City Kings játékosaként fejezte be. Bostonban már 1982-ben visszavonultatták 10-es számú mezét.

A későbbiekben a Celticshez visszatérő és a franchise kötelékében még hosszú éveken át dolgozó White már régóta küzdött a rákkal, 2010-ben agydaganattal műtötték. Már beteg volt, amikor 2015-ben, harmincöt év várakozás után beiktatták a Hall of Fame tagjai közé.

Jo Jo White 71 évet élt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése